Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΛΑΓΑΝΑ ΤΖΙΩΤΙΚΗ

από την Alterego Tania

Υλικά

- 500 γρμ σκληρό αλεύρι - 200 γρμ. Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις - 3 φακελάκια μαγιά - 2 φλιτζάνια χλιαρό (ΟΧΙ καυτό ΟΧΙ κρύο) νερό - 1 κουταλάκι ή λίγο παραπάνω αλάτι ιμαλαΐων - 1/2 κουταλάκι ζάχαρη - 3 κουταλιές καλό λάδι - Ούζο κ σουσάμι για να το πασαλείψουμε.



Εκτέλεση

Σε μια βαθιά λεκάνη κοσκινίζουμε αλεύρι. 

Διαλύουμε την μαγιά στο ΧΛΙΑΡΟ νερό κ βάζουμε την ζάχαρη. 
Με ένα κουτάλι ενσωματώνουμε νερό στο αλεύρι κ ΜΕΤΑ βάζουμε το αλάτι κ ΤΕΛΟΣ το λάδι... σκεπάζουμε λεκάνη καλά με μεμβράνη κ αφήνουμε μόνο 30 λεπτά για να γίνει τούμπανο λέμε!!!!! 


Απλώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα το πιρουνιάζουμε του βάζουμε και δάχτυλα -για σχήμα ξέρετε- και το αλείβουμε με ούζο για να κολλήσει το σουσάμι.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις για 30 λεπτά στη τελευταία σχάρα του φούρνου.
Μετά ανεβάζουμε στους 200 για άλλα 10λεπτά - μην ανοίξετε πόρτα φούρνου καθόλου- το βγάζουμε από ταψί και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά στον αέρα στη μεσαία τώρα σχάρα του φούρνου! Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την λαγάνα μας σε σχάρα για 10 λεπτά να φύγει υγρασία καιιιιιιι καλά τσακίσματααααα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου