Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ




από την Δομνα Ντονη Κοκκωση Ρουτζουνη 

Υλικά
- 1 κολοκύθα
- άνηθος
- μαϊντανό
- μάραθα
-  βασιλικό
-  ρίγανη
-  πιπεριά πράσινη
- μπόλικο κρεμμύδι ξερό
λίγο σκόρδο
- λάδι
- κιμάς
- ρύζι
-  κανέλλα
-  μοσχοκάρυδο
-  κουρκουμά
-  πιπέρι
- λίγο κουκουνάρι
-  μαύρες σταφίδες
-  αμύγδαλα
-  καρύδια
- κρασί

Εκτέλεση
έκοψα το καπάκι, έβγαλα τα σπόρια, και με ένα κουτάλι έβγαλα αρκετό από το εσωτερικό.
πήγα στον μπαλκονομπαχτσε με ένα ψαλίδι και έκοψα : άνηθο,  μαϊντανό, μάραθα, βασιλικό, ρίγανη, πιπεριά πράσινη  τα έπλυνα και ψιλοέκοψα 
ψιλοέκοψα μπόλικο κρεμμύδι ξερό και λίγο σκόρδο (από τα δικά μου ) 
έβαλα σε βαθύ (γουοκ) τηγάνι λίγο λάδι και μάρανα το κρεμμύδι σκόρδο, μετά έριξα τα πράσινα και την κολοκύθα
(ότι είχα βγάλει από το εσωτερικό)
έσβησα με κόκκινο κρασί
τσιγαρισα κιμά και τον έριξα μαζί με τα άλλα
 έβαλα ρύζι στο τηγάνι που έκανα τον κιμά με λίγο λάδι και το γύρισα λίγο, μετά το έριξα μαζί με τα άλλα και το αντίστοιχο νερό (μέσα στα λαχανικά)
όταν μαλάκωσε το ρύζι έβαλα κανέλα, μοσχοκάρυδο,
 κουρκουμά, πιπέρι ,λίγο κουκουνάρι και μαύρες σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια, 
έβαλα τη γέμιση στην κολοκύθα, ελάχιστο κρασάκι , και την έβαλα σε πυρέξ με καπάκι με λίγο νερό και λάδι και μυρωδικά από τα πράσινα που έβαλα μέσα στη γέμιση
την έψησα σε δυνατό φούρνο(220) μέχρι να μαλακώσει τελείως από έξω οπότε έχει καλοψηθεί και το ρύζι συχνά έριχνα από τα ζουμιά μέσα στην κολοκύθα ανασηκώνοντας το καπάκι

έγινε πολύ
 νόστιμη ..........την κόψαμε σε φέτες ακολουθώντας τα χωρίσματα της κολοκύθας! τρώγεται και η φλούδα
κόβοντας μερίδες κόβω και το καπάκι της κολοκύθας


1 σχόλιο:

  1. Το έχω φάει σαν καλεσμένος της κυρίας Κοκκώση - Ρουτζούνη. Δεν παίζεται σαν γαστριμαργική εμπειρία! Για παλιομοδίτισσες νoiκοκυρές, λάτρεις του slow food των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή