Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΑ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά για το φύλλο
-  3,5 νεροπότηρα αλεύρι μαλακό για πίτες
-  ελαιόλαδο
-  αλάτι 2 κουταλάκια του γλυκού
-  ξύδι
-  χλιαρό νερό,  όσο πάρει, περίπου 1 ποτήρι και λίγο



Εκτέλεση
Ανακατεύουμε αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξύδι, λίγο ελαιόλαδο και χλιαρό νερό, όσο πάρει , μέχρι να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη.
Ζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη. αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη και μεις φυσικά.Στην φωτογραφία βλέπουμε τα μπαλάκια για 2 πίτες.



Ζυμώνουμε άλλες δυο φορές την ζύμη και κάθε φορά σκεπάζουμε με μία πετσετούλα για να μην ξεραίνεται το ζυμάρι μας.
Ανοίγουμε με κάθε ζύμη το φύλλο και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Οι παρακάτω εικόνες θα βοηθήσουν να καταλάβουμε πως κάνουμε το κάθε φύλλο.


Αφού ανοίξουμε το φύλλο, λαδώνουμε καλά σε όλη την επιφάνειά του. κάνουμε έναν κύκλο στο κέντρο, ισα με ένα πιάτο με το δάχτυλο, χωρίς να κόψουμε κάτι .Γύρω από τον κύκλο χαράσσουμε με μαχαίρι έναν μεγαλύτερο και κάνουμε τομές κάθετες προς την ακτίνα του κύκλου.


Κάθε κομμάτι  από το φύλλο, το παίρνουμε στα χέρια και το τραβάμε προς όλες τις κατευθύνσεις και το βάζουμε πάνω στον κύκλο που κάναμε στο κέντρο, αυτόν με το δάχτυλο.Αφού μαζέψουμε όλα τα κομμάτια παίρνουμε τα εξωτερικά κομμάτια του κύκλου που είναι αναπόσπαστα και τα διπλώνουμε το ένα κολλητά πάνω στο άλλο, ετσι που να σκεπάζει σχεδόν το προηγούμενο 2-3 πόντους. κλείνει ετσι όλο το φύλλο.

 

Σ αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε και στην κατάψυξη. Όταν θελήσουμε να ξεπαγώσουμε βάζουμε τα σακουλάκια να ξεπαγώσουν καλά κλεισμένα στην συντήρηση του ψυγείου.


Βάζουμε τα φύλλα στο ψυγείο για να σφίξουν και ετοιμάζουμε την γέμιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου