Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Pipa Rigate ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ , 4 ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


από τον Αρης Κουσιδης Πασπαλας

Υλικά
- κατεψυγμένο μίγμα λαχανικών
- 1 σακουλάκι Pipa Rigate
- ζωμός κοτόπουλου ( εγώ φτιάχνω δικό μου μιας και οι κύβοι είναι πολύ επικίνδυνοι για την υγεία )
-τριμμένα τυριά ! 100-150gm : Regato ( προαιρετικά καπνιστό ) , παρμεζάνα ,γραβιέρα ,gouda .
Για την μπεσαμέλ
-  2 κσ βούτυρο
- 2 κ.σ αλεύρι ( σκληρό )
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο ( ανάλογα με την αίσθηση γεύσης που θέλει να δημιουργήσει ο καθένας ) – 1 λίτρο γάλα 

Εκτέλεση
Βράζουμε σε 1,5 λίτρο αλατισμένο νερό (μαζί με τον ζωμό) τα rigate (τα θέλουμε καλοβρασμένα και όχι al dente ) ,ξεχωριστά τα λαχανικά 
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο ,αφού λιώσει καλά , προσθέτουμε το αλεύρι και δουλεύουμε πολύ καλά με τον αναδευτήρα χειρός (αφαιρώντας από αυτήν και επανατοποθετόντας για λίγο εφόσον χρειαστεί, θέλουμε να γίνει μια ελαφρώς χρυσή πάστα ) , κατόπιν προσθέτουμε το γάλα αργά και ταυτόχρονα ανακατεύουμε το μίγμα ( δεν σταματάμε ποτέ να το ανακατεύουμε ).
Προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι , μοσχοκάρυδο . Θέλουμε η υφή της μπεσαμέλ να είναι λίγο ποιο ρευστή από την μπεσαμελ που κάνουμε για μουσακά η παστίτσιο .
Τέλος προσθέτουμε από μία δυο πρέζες τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε ( προσέχουμε όπως είπαμε να μην γίνει σφιχτή διότι θα σφίξει στον φούρνο )
Αφού έχουμε σουρώσει τα Rigate και τα λαχανικά τα βάζουμε όλα σε ένα pirex αφού το έχουμε περάσει με ελάχιστο λαδάκι προσπαθώντας τα λαχανικά να είναι απλωμένα παντού 
Πάνω από αυτό απλώνουμε το υπόλοιπο από τα τυριά και τέλος την μπεσαμελ προσέχοντας να "αγκαλιάσει" καλά τα Rigate και να πάει σε όσο περισσότερο βάθος ( χωρίς να τα πνίξουμε ).
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180 0 . Καλή σας όρεξη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου