Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό  
-  φακελάκι μαγιά
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- 3 κουταλάκια του γλυκού γλυκάνισο
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι 

Εκτέλεση
Βράζουμε λίγο νερό και το αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το γλυκάνισο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.


Μόλις χλιαίνει το σουρώνουμε. Αυτό θα χρησιμοποιήσουμε από δω και πέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη,   και λίγο αλεύρι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό, απ αυτό με τον γλυκάνισο , μέχρι να γίνει ένας χυλός. 


Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου , μέχρι να φουσκώσει η μαγιά.


Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο,λίγο λάδι, το αλάτι και  την φουσκωμένη μαγιά και όσο νερό χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μας. 
Χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια την ζύμη


 και κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε σχήμα οβάλ, το χαρακτηριστικό σχήμα που έχει η λαγάνα. 
Έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά και τοποθετούμε τις λαγάνες. 


Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις λαγάνες για να ψηθούν καλά.  Περνάμε με ένα πινέλο με νερό την επιφάνεια της κάθε λαγάνας και πασπαλίζουμε με σουσάμι για να κολλήσει.
Μόλις φουσκώσουν πατάμε με τις άκρες των δαχτύλων και κάνουμε τα γνωστά βαθουλώματα.



Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 0


Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου