Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΣΟΜΠΟΥΚΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- οσομπούκο
- κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας η λίγο χυμό ντομάτας
- 1-2 καρότα κομμένα σε κύβους
- πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- σέλινο ψιλοκομμένο
- 2-3 γαρύφαλα
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- 1 ποτήρι του νερού κρασί
- 2-3 ποτήρια ζωμό κρέατος
- λάδι αρκετό
- 2 φύλλα δάφνη
- αλεύρι



Εκτέλεση

Πλένουμε το οσομπούκο και το στεγνώνουμε από τα πολλά νερά.
Αλευρώνουμε και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και περνάμε το αλευρωμένο οσομπούκο για 2 λεπτά από κάθε μεριά.


Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας καεί.
Προσθέτουμε το σέλινο και το καρότο και σωτάρουμε και αυτά.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό.


Μόλις πάρουν βράση βάζουμε το οσομπούκο.
Τα υγρά του φαγητού πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τα 2/3 του οσομπούκο.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει περίπου την 1 1/2 ώρα παρατηρώντας  το φαγητό κατά διαστήματα μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζωμό.
Προς το τέλος προσθέτουμε τις πατάτες όπου θα χυλώσουν και το ζουμάκι του φαγητού.


Μπορούμε να το σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού...
Δεν το έκανα για να μην αλλοιώσω την γεύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου