Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΓΑΝΑ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 800 γρ αλεύρι σκληρό
- 350-400 γρ περίπου νερό
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
- γλυκάνισος (προαιρετικός)
Για την επικάλυψη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- λίγο ελαιόλαδο
- σουσάμι



Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε 1 ποτήρι νερό χλιαρό, προς το κρύο  (προσοχή: μην καίει το νερό, επειδή θα κάψουμε την μαγιά), την  ζάχαρη και την μαγιά.





Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά στην άκρη, μέχρι να την δούμε να βγάζει φουσκάλες.


Σε ένα μπολ αδειάζουμε την φουσκωμένη μαγιά μας, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τον γλυκάνισο, το λάδι και όσο νερό χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μας πολύ , μα πάρα πολύ ελαστική.

Εδώ βλέπουμε  πόσο ελαστική είναι η ζύμη μας.



Ζυμώνουμε είτε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο , αλλιώς ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Μόλις γίνει η ζύμη μας, λαδώνουμε ένα μπολ και αδειάζουμε εκεί την ζύμη, την σκεπάζουμε και περιμένουμε 1 ώρα σχεδόν, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


Όταν περάσει η ώρα και δούμε πως φούσκωσε,


 την ξεφουσκώνουμε με τα χέρια μας,  και χωρίζουμε στα 3 την ζύμη.
 Στρώνουμε 1 λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας . παίρνουμε το ένα ζυμάρι και το βάζουμε στο κέντρο περίπου της λαδόκολλας. ΔΕΝ αλευρώνουμε το χαρτί!!!!




Με την βοήθεια ενός πλάστη και αφού αλευρώσουμε ΜΟΝΟ το πάνω μέρος του ζυμαριού, ανοίγουμε την λαγάνα. 
Επειδή δεν αλευρώσαμε την λαδόκολλα, η ζύμη θα κολλάει στο χαρτί και έτσι θα μένει ανοιγμένη, χωρίς να επανέρχεται.


Αφού την ανοίξουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε, την αφήνουμε για να κάνουμε την επικάλυψη με το ζαχαρόνερο.
Σε ένα ποτήρι βάζουμε την ζάχαρη και λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά. Μ αυτό το μείγμα αλείφουμε την λαγάνα.
Μ αυτό το κολπάκι θα γίνει τραγανή η ζύμη μας μόλις ψηθεί.
Βάζουμε την λαγάνα με προσοχή στο ταψί.


Έτσι όπως είναι υγρή απ το ζαχαρόνερο, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.


Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο 



και αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς.
Όταν ζεσταθεί καλά ο φούρνος παίζουμε με το δάχτυλο μας εδώ και κει πάνω στην ζύμη για να κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα. 


Ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα υπέροχο χρώμα.

Καλά κούλουμα!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου