Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΑΛΛΙΩΣ



από την Χρύσα Κυριακοπούλου

Υλικά

- 10 μελιτζάνες φλάσκες
- 10 πατάτες
- 6 πιπεριές
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 3 με 4 σκελίδες σκόρδου
- 3 κουταλιές της σούπας τοματοπολτό
- μισό ποτήρι λάδι
- αλάτι

Για την μπεσαμέλ

- 8 κούπες φρέσκο γάλα
- 8 κουταλιές νισεστέ
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- 1 κούπα τριμμένο ρεγκάτο




Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τις πιπεριές κ τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Τα  τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα κ ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μαραθούν λίγο.
Εν τω μεταξύ τρίβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε φετούλες το σκόρδο κ τα σωτάρουμε ελαφρά στην κατσαρόλα με το μισό κρασοπότηρο λάδι.
Ρίχνουμε και το τοματοπελτέ και  λίγο νερό για να βράσουν και να πήξει η σάλτσα μας.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνουμε μέσα τα ψητά λαχανικά μας κ τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις (προσέχουμε να μην έχει πολλά υγρά).
Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ μας.

Μπεσαμέλ 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το τριμμένο τυρί (που το προσθέτουμε όταν κατεβάσουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά) κ ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα, μέχρι να πήξει το μείγμα μας. 

Συναρμολογηση

Ρίχνουμε στο μείγμα με τα κοκκινιστά λαχανικά δύο μεγάλες κουταλιές μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
Τα αδειάζουμε σ ένα μεγάλο ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί κ προσθέτουμε τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί κ ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.
Κόβουμε τα κομμάτια μας αφού κρυώσει αρκετά για να μπορούν να σταθούν!!!!!!!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου