Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΔΩΝΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

από την Vassiliki Nomikou


Υλικά
- 2 κιλά .κυδώνια καθαρισμένα[από 3 κιλά φρέσκα ]

-1 1/2 κλ  ζάχαρη
- 1 1/2 λιτρ.  νερό
- 2-3 λεμόνια
- 1 βανίλια
- 1 ξύλο κανέλα
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
- 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα.

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κυδώνια  μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε νερό.


 Τα κομμάτια με τα σπόρια  τα βάζουμε σε τουλπάνι και τα δένουμε πουγκί. [θα μας δώσουν την πηκτίνη για την μαρμελάδα μας]
Βάζουμε το νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και αφού βράσει ρίχνουμε τα κυδώνια και το τουλπάνι.

Σιγοβράζουμε από την ώρα βρασμού 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε το τουλπάνι και ρίχνουμε τα σπόρια σε σουρωτήρι με μέτριες τρύπες και πιέζουμε να βγάλουν όσο πολτό γίνεται πάνω από την κατσαρόλα. 


Ρίχνουμε ζάχαρη και αρωματικά και σε σιγανή φωτιά με το εργαλείο του πουρέ λιώνουμε όσο θέλουμε. 
Όταν δέσει προσθέτουμε το λεμόνι  και βράζουμε 2-3 λεπτά.
Όταν κρυώσει λίγο αφαιρούμε τα αρωματικά και βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου